Tillbaka till artikelarkivet
Artikeln innehåler sponsrat innehåll

Så sätter du upp en budget och får bättre kontroll över din ekonomi

sa-satter-du-upp-en-budget-och-far-battre-kontroll-over-din-ekonomi.jpg
sa-satter-du-upp-en-budget-och-far-battre-kontroll-over-din-ekonomi.jpg

Det kan verka skrämmande att sätta sig ner och börja planera en budget. Det innebär att man är transaparnt och ärlig med sig själv. En budget innebär uppoffringar och ofta en livsstilsförändring. Detta kan vara obekvämt, men det är viktigt. En budget är ett väldigt kraftfullt verktyg som ger dig kontroll över din ekonomi, vilket leder dig mot en mer stabil ekonomisk och finansiell framtid. 

Här ska vi gå igenom de steg du ska ta för att komma igång med budgeterande och hur du kan skapa en budget som passar dig bra. Alla är olika och har olika förutsättningar. Det innebär att en det aspekter av budgetskapande är lättare och bättre för vissa än för andra. En del använder kanske kredittkort hos Axo finans på ett ansvarsfullt sätt som utnyttjar bonusar som gynnar ens ekonomiska situation. Medan andra bör undvika kreditkort tills de blivit skuldfria eller fått kontroll på ekonomin igen. 

Steg 1: Förbered dig

Det första steget för en bra budget är att förbereda sig.

1. Identifiera dina mål: Vad är syftet med din budget? Vill du ha mer pengar över till att resa? Vill du spara ihop till en kontantinsats på en lägenhet? Är målet att bli skuldfri? Oavsett anledningen så är det viktigt för dig att du vet vad du strävar efter. Detta hjälper dig hålla motivationen igång och därmed fortsätta fatta beslut som tar dig i rätt riktning.

2. Samla information: Nu är det viktigt att du samlar in så mycket relevant information som möjligt. Det är allt från kvitton, kontoutdrag, fakturor och inkomstdokument, med mera. Samla in så mycket du kan som är relevant för din ekonomiska situation.

Steg 2: Skapa din budget

1. Beräkna din totala inkomst: Börja med att räkna ihop dina samtliga inkomster. Detta inkluderar lön, bonusar, sidoverksamheter, investeringsavkastning, bidrag, etc. Var nogrann och detaljerad. Hoppa inte över några inkomster. 

2. Kalkylera dina utgifter: För att identifiera dina utgifter behöver du titta igenom alla dokument du har samlat ihop. Kategorisera därefter dina utgifter i olika grupper. Bland annat, mat, transport, kläder, boende, underhållning, sparpengar, skulder, etc. Det är viktigt att för en god överblick av vart pengarna tar vägen. 

3. Prioritera dina utgifter: Hur mycket vill du eller bör du lägga på dessa kategorier varje månad? Fasta kostnader som hyra och räkningar är svåra att minska, men mat- och underhållningskostnader till exempel har du mer kontroll över. Här kan du bestämma att skära ner på utgifterna för att spara pengar. 

Katergorisera även utgifter i nödvändiga och icke-nödvändiga: hyra och räkningar är nödvändiga. Transport till jobbet är i vissa fall nödvändiga. För vissa kan det dock finnas utrymme för förändring. Finns det möjlighet att cykla till jobbet? Eller om du åker kollektivt kanske ett årskort är billigare i längden än månadskort? 

Icke-nödvändiga utgifter är sånt du klarar dig utan. Resor, äta ute, eller dyra hobbies (dessa är viktiga, men kan vara nödvändigt att hitta billigare sätt att göra sin hobby ett tag)

4. Balansera din budget: Nu gäller det att göra kalkyler så att dina utgifter inte är större än din inkomst. Juste utgifter efter behov.

Steg 3: En budget är levande och behöver justeras 

Din budget ska inte ses som någonting statiskt. Det är ett dynamiskt verktyg som kräver regelbunden uppdatering. Livssituationer ändras, då bör även din budget göra det. 

Det är viktigt att du spårar dina utgifter varje månad. Det finns budgetappar och kalkylblad du kan använda som gör det lättare att hålla koll på dina utgifter. På så sätt blir det mycket lättare att hålla kolla på dina månatliga transaktioner. 

Du kanske märker att du ständigt går utanför dina budgetramar när det kommer till din budgeterande matkostnader. Då är det dags att titta på vad du köper och se om du kan göra förändringar. Det finns kanske billigare alternativ till något du köper regelbundet. Annars kan du basera din veckomeny på vad som är rabatterat varje vecka. I vissa fall kan det krävas att du handlar på en annan butik som är billigare. 

Det kan även krävas livsstilsförändringar. Gå inte och handla mat när du är hungrig, till exempel. Då tenderar vi att köpa mer än vi behöver och sådant som vi annars inte hade köpt. Detta kan kräva att du schemalägger och planerar din mathandel. 

Din budget är individuell

Det finns inte ett enda sätt att leva med en budget. Utan det är högst individuellt beroende på rådande ekonomisk situation och vad målen är. För vissa är det mycket viktigt att först och främst bli skuldfri. Räntekostnader kan äta upp stora delar av dina månatliga inkomster och därför är det viktigt att betala av skulder snabbt. 

För de som inte har skulder kan det vara viktigare att börja laga mer mat hemma istället för att äta på restaurang eller köpa take-out. Även om vi utnyttjar lunch-erbjudanden så blir det mycket pengar snabbt om man köper det varje dag, eller åtminstone flera gånger i veckan. 

Att spara pengar är inte helt lätt. Det kräver disciplin att följa en budget och att lägga undan pengar. Försök att påminna dig själv om anledningen till dina uppoffringar. Då blir det lättare att hålla sig till planen.

Publicerad 25-Jun-2024